Tisztelt látogató, kedves régi, és leendő új pácienseink!

Családom már több mint 40 éve foglalkozik fogászattal. Felmenőim lelkesen, precízen, érzéssel űzik a fogtechnikus szakmát mind a mai napig. Jómagam ebben a miliőben nőttem fel, elvégeztem és dolgoztam is a fogtechnikában, majd az egyetem után jött a mélyvíz. Alapos rutinra tettem szert mind a fogmegtartó kezelések, mind a fogpótlások terén. Ismerem az emberek félelmeit, amelyeket a fogászati beavatkozásokkal kapcsolatos hiedelmek táplálnak. Ezen tapasztalatok birtokában rendelőnkben azzal a céllal és azon dolgozunk, hogy minden egyes páciensünk maximális elégedettséggel távozzon, legyen szó bármilyen beavatkozásról. Kezeléseink fájdalommentesek, rendelőnkben inkább a humor és jó hangulat jellemző, mint az általános negatív élmény.

 

Várjuk Önt is szeretettel. Legyen a páciensünk!

 

 

 

Fogkő-eltávolítás


A fogkő

Felnőtteken gyakorlatilag minden szájban megtalálható. Étkezés során a fogak, a fogpótlások és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható ragacsos plakkréteg. Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő táptalaj a baktériumok számára. A plakk, idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok - kálcium, foszfát - hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ezt az így létrejött, meszes plakkot nevezzük fogkőnek.

 

A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

 

Hazánkban a rossz szájhigiénia, a nem megfelelő szájápolási szokások és a fogorvosi kezelést rendszeresen igénybevevők alacsony száma miatt, a fogszuvasodás és a fogágy-betegségek súlyos közegészségügyi problémát jelentenek. Az életkor előrehaladtával, rohamosan nő az eltávolított fogak száma, sőt, szinte nincs is olyan egyén, akinek 25 éves kora fölött ne lenne valamilyen fogászati betegsége. Kutatások, vizsgálatok bebizonyították, hogy a fogak felszínén létrejövő lepedék, és a fogkő tehetőek a leginkább felelőssé a fogíny gyulladása és sorvadása, a fogágy-betegségek kialakulása és súlyosbodása szempontjából. Mi is az a fogkő? Hol és hogyan jön létre.

 

A fogkő az íny alatt és az íny fölött is kialakulhat, elsősorban azokon a fogfelszíneken, melyek a nyálmirigyek kivezető nyílásához közel helyezkednek el. Így elsősorban a felső-oldalsó fogak - a kis és nagyőrlők - külső, valamint az alsó-elülső frontfogak - metszők és szemfogak - belső, nyelv felőli felszínén. A fogkő kialakulásának következményei A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Az íny begyulladását okozza, mely így elveszti egészséges, rózsaszínű színét, vörössé válik, megduzzad, és étkezés során, fogmosáskor, később spontán is vérezni kezd. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A gyulladás a foggyökerek mentén, fokozatosan ráterjed az állkapocs-csontokra, és a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, kopogtatásra, hidegre, melegre érzékenyekké válnak. Súlyos esetben el is veszíthetjük őket.

 


Megelőzés: A napi 3-4 alkalommal - főleg lefekvés előtt és az étkezéseket követően - végzett alapos, megfelelően hosszú ideig (legalább 3 percig) tartó fogmosással, valamint speciális fogkrém használatával, a fogkőképződés megelőzhető vagy legalábbis mérsékelhető. Ha mégis kialakult a fogkő, fontos, hogy azt minél hamarabb, rendszeresen - évente 3-4 alkalommal - szedessük le! Ha az íny és a csont is tönkremegy, azon már nem lehet segíteni. A fogkő eltávolítása szakember, fogorvos feladata, aki egy ultrahanggal működő, úgynevezett depurátort használ erre a célra. A kezelés teljesen fájdalommentes, esetleg egy kis bizsergést lehet érezni a fogak mentén. A fogkő-eltávolítás után, a fogak felszínének polírozása történik, hogy az így létrehozott simább fogfelszínen a fogkő nehezebben tudjon kialakulni.

Forrás: www.webbeteg.hu

Vissza

Honlap készítés